четвер, 25 лютого 2010 р.

Правила гри в Деберц

Гра Деберц є карточною грою на взятках. В грі можуть брати участь від 2 до 4-х чоловік. Прийнято, що гра розрахована на 2-х гравців, але внаслідок того, що гру почали грати на некомерційному рівні - з'явилися варіанти гри на 3-х і 4-х гравців. Плюс до всього коли граєш вчотирьох, то можна грати на пари.

Правила гри в деберц

В грі використовується колода з 32 карт (від 7 до Туза). Мета гри набрати швидше за суперника 501(маленька партія) або 1001 очко (велика партія) за певну кількість ігор в партії. Кожна карта має свою вартість.

Некозирні карти:

 Валет - 2 оч.
 Дама - 3 оч.
 Король - 4 оч.
 10 - 10 оч.
 Туз - 11 оч.
 7,8,9 - 0 оч.

Козирні карти:

 Дама - 3 оч.
 Король - 4 оч.
 10 - 10 оч.
 Туз - 11 оч.
 9 - 14 оч.
 Валет - 20 оч.
 7,8 - 0 оч.

Сума всіх очок в чистій грі 162 очка.

Важливу роль в грі займає наявність комбінацій на руках:

 Терц (три карти однієї масті підряд) - 20 оч.
 Деберц (п'ять карт однієї масті підряд) - 50 оч.
 Белла (козирні дама і король) - 20 оч.

В деяких правилах використовують інші комбінації:

 Терц (три карти однієї масті підряд) - 20 оч.
 Полтиник (п'ять карт однієї масті підряд) - 50 оч.
 Деберц (7 карт козирів однієї масті підряд) - якщо є на руках, то гравець автоматом виграє гру в партії.
 Белла (козирні дама і король) - 20 оч.

Терц, Деберц, Полтиник можна оголосити тільки протягом перших двох взяток. Якщо у супротивника комбінація старше, то ваші комбінації анулюються. Старше комбінація та, у якої вишка вище, в додаток, будь-яка комбінація з карт козирів вище за будь-яку з не козирів. Що б комбінації зарахували в загальний рахунок - потрібно узяти хоча б одну взятку. Комбінації оголошують по старшій карті. Наприклад: «у мене козирний терц, вишка - валет», тобто, на руках дев'ять, десять, валет і всі козирні. Процедура оголошення комбінацій досить витримана. Спочатку гравець говорить, яка у нього комбінація на руках (наприклад терц), інший гравець або говорить, що б той висвітив свою комбінацію (якщо сам не має жодної) або питає вишку, що б порівняти з своєю. Але якщо у нього вище комбінація, ніж терц - тоді просто показує свою. При рівності комбінацій старше та, власник якої перший висвітив.

Гравцям роздають 6 карт по три карти на початку гри. Решта колоди кладеться посередині столу, а під неї верхня карта з колоди (сорочкою вниз). Це і є козир. Далі гравець сидячий першим зліва від роздаючого, говорить, чи грає він в козир. Якщо не грає, то питається наступний. І так два круги до останнього гравця (того, хто роздавав карти). Останній зобов'язаний зіграти, якщо грається з обязом. Якщо без обяза - карти кидають в колоду, тасуються і все наново. На другому крузі гравець може грати в будь-яку масть окрім козиря. Після визначення гра продовжується роздачею ще по три карти кожному. Козирем стає та масть, в яку грають. Людина, у якої сімка козиря на руках, може поміняти її на ту козир, яка під колодою. Граючий починає розіграш взяток, кладучи на стіл одну з карт. Інші кладуть або в масть або козир (якщо немає в масть), або іншу карту (якщо немає козиря або в масть). Забирає той, у кого карта вище по очках, тільки будь-яка карта козиря вище будь-якого некозиря, а якщо не в масть і обидва не козирі, то забирає той, хто заходив першим. Після закінчення розіграшу, підраховуються очки, включаючи 10 очей за останню взятку, так званий послід.

Очки партій підсумовуються, і виграє той гравець, хто першим набере заявлену партією максимальну кількість очей. Якщо гравець не узяв жодного очка - у нього ХВ. ХВ в грі і мінус 100 очок від загального рахунку. Якщо гравець, який грав в масть програв - у нього байт. Три байти і теж мінус 100 очок. Будь-які махінації або збої в грі караються певними штрафами. Наявність зайвої карти на руках, їх недостача, помилкові оголошення і хід невідповідною картою - карається байтом.

Чітких правил в грі не існує. Зазвичай грають за тими правилами, які встановлюють професіонали або гравці з великим стажем. Тому не важливо за якими правилами Ви граєте. Головне їх дотримуватись підчас гри!!! А логіка всіх різновидів деберцу одна і та ж. Логіка від моментів в правилах майже не порушується. Гравець, який професіонально грає деберц, зможе обіграти будь-кого, і по будь-яким правилам.


Деталі правил за якими граю я і мої друзі.

- Козирний терц - при наявності в іншого гравця терца з більшою вишкою не проходить;
- Рівні терци - ні в кого не проходять, проходить при рівності лише тоді, якщо в когось козирний;
- Белла - обов'язково треба взяти, при наявності обох карт на руках, дамою чи королем взятку і об'явити беллу;
- Деберц - від чотирьох карт однієї масті підряд;
- Обов'язкова гра з обязом;
- Якщо в гравця при роздачі на руках три сімки без підбору і 4 з підбором - то перездача;
- Після третього байту кожен наступний - мінус 100 очок;
- За неправильну роздачу чи махінацію - мінус 100 очок;
- Підрахунок очок проводиться з округленням до десятка, для полегшення рахування і відповідно маленька гра в 520, велика в 1020.
 
Базові правила взяв з igraya.info.

1 коментар:

  1. Доброго дня!

    Скажіть будьласка, чи можна приймати правила гри в дебертс на цій powerball результаты ? Я маю на увазі цю лотерею: http://localotto.com/ru/powerballusa Буду радий якщо Ви мені допоможите!

    ВідповістиВидалити